fbpx

Preventieve onderhoudstips voor garagepoorten!


Uw garagepoort is het grootste bewegende deel in uw hele woning en wordt meerdere keren per dag, op elk uur en in alle seizoenen gebruikt. Om uw garagedeur nog tientallen jaren soepel te laten werken, is het zeer belangrijk dat u de tijd neemt om regelmatig preventieve zorg en onderhoud uit te voeren.

Hier zijn 10 dingen die alle huiseigenaren kunnen doen:
Preventieve onderhoudstips:

  • Kijken en luisteren
De belangrijkste preventieve stap die u kunt nemen is om uw garagepoort in actie te observeren telkens wanneer u deze gebruikt. Gaat het soepel of is het schokkerig op sommige plaatsen? Werkt hij geruisloos of maakt hij slijp- of schraapgeluiden? Zien beide zijden van het systeem (veren, katrollen en kabels) er symmetrisch uit?

  • Draai de schroeven vast
De gemiddelde garagedeur beweegt meer dan duizend keer per jaar op en neer. Dat zijn veel bewegingen en trillingen, die het beslag kunnen losmaken. Bestudeer en draai alle rolbeugels en bouten vast met een inbussleutel.

  • Test de balans van de garagedeur
Als uw garagepoort niet goed uitgebalanceerd is, zal de garagedeuropener harder moeten werken en niet zo lang meegaan.  Nadat u de opener hebt losgekoppeld door aan de ontgrendelingshendel te trekken, beweegt u de poort met de hand ongeveer halverwege omhoog. Als het niet blijft zitten, is het contragewichtsysteem (veren) niet goed uitgebalanceerd. Het afstellen van de garagedeurveren kunt u het beste overlaten aan de professionals.

  • Inspecteer en vervang de rollen.
De rollen, of het nu staal of nylon is, moeten twee keer per jaar worden geïnspecteerd en om de zeven jaar of zo worden vervangen, en nog meer als u uw garagedeur vele malen per dag gebruikt.

Versleten of gescheurde rollen moeten zo snel mogelijk worden vervangen. Dit doet u door het verwijderen en opnieuw installeren van eventuele rolbeugels die niet direct aan het kabelsysteem zijn bevestigd.

  • Vervang de Weerstripping
Als de rubberen afdichtingsstrip aan de onderkant van uw poort broos of gescheurd is, vervang deze dan meteen. Weerstripping wordt verkocht bij doe-het-zelf zaken of kan door Baert vervangen worden. U hoeft alleen maar op maat te knippen en in de groeven te steken met de brede hoek van de flens in de poort.

  • Smeer de bewegende delen
Door de onderdelen van uw garagedeur gesmeerd te houden, voegt u jaren van naadloze werking aan uw systeem toe - en het duurt slechts 10 minuten per jaar! Gebruik wit lithium vet op de ketting of schroef van de opener en een spray smeermiddel, verkrijgbaar bij uw garagedeurspecialist, om de luchtveren te coaten.

  • Controleer de kabels
Je moet nooit sleutelen aan de hoogspanningskabels die je deur optillen omdat ze genoeg kracht hebben om te verminken en te doden. Maar u kunt hun toestand controleren, zodat u weet wanneer u een pro moet inhuren. Controleer op gebroken strengen en beschadigingen in de buurt van de as.

  • Test de Auto-Reverse veiligheidskenmerken
Er zijn twee mechanismen: mechanische en fotocel. Om de mechanische eigenschap te testen, plaats een stuk hout of een baksteen op de grond. Wanneer de poort die naar beneden komt dat object raakt, moet deze in omgekeerde richting gaan en weer omhoog gaan. Om de tweede te testen, de foto-elektrische systeem met balken aan elke kant, sluit uw poort en gewoon uw been in het zicht van de fotocel. Uw poort moet onmiddellijk stoppen met zijn beweging.

Als uw opener meer dan 20 jaar oud is, kan het ontbreken van deze fundamentele veiligheidsfuncties - en dus is het tijd om een nieuwe garagedeuropener te kopen.

  • Maak de sporen vrij
Zorg ervoor dat de rails aan weerszijden van de deur vrij zijn van vuil. Eventuele grote aanpassingen aan de rupsbanden moeten worden uitgevoerd door een professionele garagedeurtechnicus.

  • Controleer uw garagedeur
Vergeet niet de deur zelf te onderzoeken. Houten deuren moeten worden gecontroleerd op waterschade en kromtrekking, maar ook op versnipperde en schilferige verf. Stalen deuren kunnen roestvlekken hebben die geschuurd, gegrond en geverfd moeten worden. Was uw garagedeur regelmatig met een milde allesreiniger op hetzelfde moment dat u uw auto doet.


Vergeet niet, uw garagedeur maakt ongeveer een derde van de buitenkant van uw huis, dus houd het fris en schoon. Als u geen tijd hebt om dit soort controle te doen, bel een garagedeur professional om een onderhoud te plannen. Hij doet alles dan voor jou...

We wensen u een fantastisch 2019 toe!
Hoe maakt u uw terrasoverkapping winterbestendig!

Kalender

Een momentje, terwijl we de kalender samenstellen.
sub
3 MAANDELIJKSE

NIEUWSBRIEF

Nieuws, tips & tricks

video channel

BEZOEK ONS KANAAL

Klik hier voor onze Facebook pagina

breng ons een bezoek

TOONZAAL LOCHRISTI

© COPYRIGHT BAERT BVBA · VERKOOPSVOORWAARDEN · PRIVACYBELEID · INLOGGEN · WEBDESIGN GALIA